Worker
Wróć do Pulsu Budownictwa
Ziemniak w podwójnej roli. Budowa nowej fabryki PepsiCo na półmetku
13.09.2022

Ziemniak w podwójnej roli. Budowa nowej fabryki PepsiCo na półmetku

Po roku od położenia kamienia węgielnego na budowie zrównoważonej środowiskowo fabryki przekąsek PepsiCo, prace budowlane są na półmetku, gotowa jest konstrukcja obiektu. Na placu budowy w miejscowości Święte koło Środy Śląskiej pracuje ok. 300 osób. Dwuetapowa inwestycja pochłonie miliard złotych. Generalnym wykonawcą fabryki PepsiCo jest Budimex. W nowym zakładzie, który powstaje na powierzchni 30 ha, będzie przetwarzany głównie ziemniak. Na budowie zakończono realizację konstrukcji stalowej, poszycia ścian zewnętrznych oraz dachu i jego izolacji na powierzchni około 70 tys. mkw. Na większej części przestrzeni produkcyjnej powstającego zakładu wylane są posadzki i kładzione są podłoża żywiczne. Wkrótce rozpocznie się montaż wyposażenia technologicznego i linii produkcyjnych. Poszczególne pomieszczenia części biurowej i zaplecza socjalnego zaczynają być widoczne. Łączna zadaszona powierzchnia zakładu produkcyjno-magazynowego wraz z nowoczesną oczyszczalnią wyniesie ponad 55 tys. mkw. Powstaje także automatyczny magazyn wysokiego składowania. Nowa fabryka PepsiCo, wyposażona m.in. w technologię zbierania i odzysku wody deszczowej oraz przyzakładową oczyszczalnią ścieków, będzie najbardziej zrównoważonym środowiskowo zakładem firmy w Europie. Zaprojektowano system odzysku ciepła, ciepła woda do mycia będzie pozyskiwana z procesu chłodzenia oleju spożywczego, woda będzie również odzyskiwana z procesu krojenia ziemniaków. Wydajność oczyszczalni wyniesie 1600 msześć. na dobę, a przefiltrowana woda będzie klasy „standard river”. Zakład uzyska pełną samowystarczalność energetyczną, wykorzystując energię pochodzącą z własnych paneli słonecznych, w przyszłości zaplanowane jest wybudowanie na miejscu własnej farmy fotowoltaicznej. Co ciekawe, ziemniak będzie nie tylko bazą do produkcji chipsów, obierki ziemniaczane będą poddawane dalszemu przetworzeniu w generatorze biomasy i posłużą do wytworzenia dodatkowej energii dla zakładu, a następnie zostaną przetworzone na niskowęglowy nawóz. W nowym zakładzie PepsiCo w Środzie Śląskiej z ziemniaków będą produkowane chipsy Lay's, Lay’s Oven Baked, a z kukurydzy nachosy Doritos. Produkty trafią do ponad 20 europejskich krajów. Cała inwestycja rozłożona na dwa etapy zostanie zrealizowana do 2025 roku. Otwarcie pierwszego z nich nastąpi w pierwszym półroczu 2023 r.
Zdjęcie Michał Oksiński
Autorem artykułu jest:Michał Oksiński
Po roku od położenia kamienia węgielnego na budowie zrównoważonej środowiskowo fabryki przekąsek PepsiCo, prace budowlane są na półmetku, gotowa jest konstrukcja obiektu. Na placu budowy w miejscowości Święte koło Środy Śląskiej pracuje ok. 300 osób. Dwuetapowa inwestycja pochłonie miliard złotych.
Fabryka chipsów PepsiCo rozpocznie produkcję w 2023 r.
Generalnym wykonawcą fabryki PepsiCo jest Budimex. W nowym zakładzie, który powstaje na powierzchni 30 ha, będzie przetwarzany głównie ziemniak. Na budowie zakończono realizację konstrukcji stalowej, poszycia ścian zewnętrznych oraz dachu i jego izolacji na powierzchni około 70 tys. mkw. Na większej części przestrzeni produkcyjnej powstającego zakładu wylane są posadzki i kładzione są podłoża żywiczne. Wkrótce rozpocznie się montaż wyposażenia technologicznego i linii produkcyjnych. Poszczególne pomieszczenia części biurowej i zaplecza socjalnego zaczynają być widoczne. Łączna zadaszona powierzchnia zakładu produkcyjno-magazynowego wraz z nowoczesną oczyszczalnią wyniesie ponad 55 tys. mkw. Powstaje także automatyczny magazyn wysokiego składowania.
Fabryka przekąsek PepsiCo powstaje k. Środy Śląskiej
Nowa fabryka PepsiCo, wyposażona m.in. w technologię zbierania i odzysku wody deszczowej oraz przyzakładową oczyszczalnią ścieków, będzie najbardziej zrównoważonym środowiskowo zakładem firmy w Europie. Zaprojektowano system odzysku ciepła, ciepła woda do mycia będzie pozyskiwana z procesu chłodzenia oleju spożywczego, woda będzie również odzyskiwana z procesu krojenia ziemniaków. Wydajność oczyszczalni wyniesie 1600 msześć. na dobę, a przefiltrowana woda będzie klasy „standard river”. Zakład uzyska pełną samowystarczalność energetyczną, wykorzystując energię pochodzącą z własnych paneli słonecznych, w przyszłości zaplanowane jest wybudowanie na miejscu własnej farmy fotowoltaicznej. Co ciekawe, ziemniak będzie nie tylko bazą do produkcji chipsów, obierki ziemniaczane będą poddawane dalszemu przetworzeniu w generatorze biomasy i posłużą do wytworzenia dodatkowej energii dla zakładu, a następnie zostaną przetworzone na niskowęglowy nawóz.
Upsell background

Chcesz uzyskać pełen dostęp do informacji o inwestycjach i zleceniach z całej Polski?

W nowym zakładzie PepsiCo w Środzie Śląskiej z ziemniaków będą produkowane chipsy Lay's, Lay’s Oven Baked, a z kukurydzy nachosy Doritos. Produkty trafią do ponad 20 europejskich krajów. Cała inwestycja rozłożona na dwa etapy zostanie zrealizowana do 2025 roku. Otwarcie pierwszego z nich nastąpi w pierwszym półroczu 2023 r.
Wróć do Pulsu Budownictwa
Udostępnij artykuł: