Worker
Wróć do Pulsu Budownictwa
Fresh Start Bakeries po raz kolejny inwestuje w Polsce
24.04.2012

Fresh Start Bakeries po raz kolejny inwestuje w Polsce

19 kwietnia 2012 r. w Strzegomiu wmurowano kamień węgielny pod budowę zakładu produkcyjnego międzynarodowego holdingu Fresh Start Bakeries - lidera w produkcji pieczywa hamburgerowego, należącego do grupy Aryzta. Jest to druga inwestycja tej firmy w Polsce, a siódma w Europie. Strzegomska piekarnia o wartości ponad 110 mln zł będzie gotowa na początku 2013 roku. Fresh Start Bakeries jest liderem w produkcji pieczywa hamburgerowego dla największych sieci restauracji szybkiej obsługi i sieci detalicznych na całym świecie. Europejskie piekarnie tego międzynarodowego holdingu, należącego do koncernu Aryzta AG, zlokalizowane są w Barcelonie, Madrycie, Sztokholmie, Malmo, Duisburgu oraz w miejscowości Michałów-Reginów pod Warszawą. Budowa nowego zakładu produkcyjnego, mającego umożliwić lepszą obsługę istniejących klientów oraz wejście na nowe rynki, rozpocznie się jeszcze w kwietniu br. w Strzegomiu. - Kolejna inwestycja Fresh Start Bakeries w Polsce jest kontynuacją założeń zmierzających do dalszego rozwoju firmy i zwiększenia udziału w rynku. Atrakcyjność inwestycji w Polsce postrzegana jest zarówno z punktu widzenia korzystnego położenia geograficznego, dobrej infrastruktury, jak również dostępności wykwalifikowanej kadry pracowniczej. Strzegom został wybrany po starannej analizie kilkunastu innych lokalizacji w Polsce południowej. O jego wyborze zdecydował również przyjazny klimat negocjacji prowadzonych z władzami miasta. – podkreśla Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający FSB Piekarnie Sp. z o.o. Łączna powierzchnia zabudowy budynku produkcyjno-magazynowego wraz z częścią socjalno-biurową wyniesie ponad 13 tys. mkw. Za przygotowanie projektu zakładu produkcyjnego w Strzegomiu oraz zarządzanie realizacją inwestycji w trakcie budowy odpowiedzialny jest PM Group, międzynarodowa firma inżynierska specjalizująca się w obsłudze inwestycji w sektorze spożywczym. Inwestycja opiewa na ponad 110 mln złotych. Przedsięwzięcie pozwoli na utworzenie w pierwszym okresie ponad 50 miejsc pracy. Rekrutacja na stanowiska kierowników zmian oraz pracowników operacyjnych została już rozpoczęta za pośrednictwem Powiatowego Urzędu Pracy w Strzegomiu. Nabór na pozostałe stanowiska nastąpi pod koniec bieżącego roku. W zależności od sytuacji rynkowej i rozwoju sprzedaży firma przewiduje zwiększenie zatrudnienia.
Zdjęcie Michał Oksiński
Autorem artykułu jest:Michał Oksiński
19 kwietnia 2012 r. w Strzegomiu wmurowano kamień węgielny pod budowę zakładu produkcyjnego międzynarodowego holdingu Fresh Start Bakeries - lidera w produkcji pieczywa hamburgerowego, należącego do grupy Aryzta. Jest to druga inwestycja tej firmy w Polsce, a siódma w Europie. Strzegomska piekarnia o wartości ponad 110 mln zł będzie gotowa na początku 2013 roku.
Fresh Start Bakeries jest liderem w produkcji pieczywa hamburgerowego dla największych sieci restauracji szybkiej obsługi i sieci detalicznych na całym świecie. Europejskie piekarnie tego międzynarodowego holdingu, należącego do koncernu Aryzta AG, zlokalizowane są w Barcelonie, Madrycie, Sztokholmie, Malmo, Duisburgu oraz w miejscowości Michałów-Reginów pod Warszawą. Budowa nowego zakładu produkcyjnego, mającego umożliwić lepszą obsługę istniejących klientów oraz wejście na nowe rynki, rozpocznie się jeszcze w kwietniu br. w Strzegomiu. - Kolejna inwestycja Fresh Start Bakeries w Polsce jest kontynuacją założeń zmierzających do dalszego rozwoju firmy i zwiększenia udziału w rynku. Atrakcyjność inwestycji w Polsce postrzegana jest zarówno z punktu widzenia korzystnego położenia geograficznego, dobrej infrastruktury, jak również dostępności wykwalifikowanej kadry pracowniczej. Strzegom został wybrany po starannej analizie kilkunastu innych lokalizacji w Polsce południowej. O jego wyborze zdecydował również przyjazny klimat negocjacji prowadzonych z władzami miasta. – podkreśla Waldemar Topolski, dyrektor zarządzający FSB Piekarnie Sp. z o.o.
Łączna powierzchnia zabudowy budynku produkcyjno-magazynowego wraz z częścią socjalno-biurową wyniesie ponad 13 tys. mkw. Za przygotowanie projektu zakładu produkcyjnego w Strzegomiu oraz zarządzanie realizacją inwestycji w trakcie budowy odpowiedzialny jest PM Group, międzynarodowa firma inżynierska specjalizująca się w obsłudze inwestycji w sektorze spożywczym. Inwestycja opiewa na ponad 110 mln złotych. Przedsięwzięcie pozwoli na utworzenie w pierwszym okresie ponad 50 miejsc pracy. Rekrutacja na stanowiska kierowników zmian oraz pracowników operacyjnych została już rozpoczęta za pośrednictwem Powiatowego Urzędu Pracy w Strzegomiu. Nabór na pozostałe stanowiska nastąpi pod koniec bieżącego roku. W zależności od sytuacji rynkowej i rozwoju sprzedaży firma przewiduje zwiększenie zatrudnienia.
Wróć do Pulsu Budownictwa
Udostępnij artykuł: