Worker
Wróć do Pulsu Budownictwa
Galeria Młociny ma największą w Polsce strefę gastronomiczną
21.05.2019

Galeria Młociny ma największą w Polsce strefę gastronomiczną

Spotkania i dania to przestrzeń restauracyjna w Galerii Młociny, która zajmuje 6000 mkw. Na tej powierzchni architekci z pracowni Broadway Malyan zaprojektowali miejsce dla 36 punktów gastronomicznych, food trucków i strefę co-workingową. Nowa Galeria Młociny w Warszawie będzie jednym z największych centrów handlowych w Polsce. Tym, co ją wyróżnia jest rekordowej wielkości strefa gastronomiczno-rozrywkowa. Jej zaprojektowanie EPP i Echo Investment zleciły międzynarodowej pracowni architektonicznej Broadway Malyan. Food-court o powierzchni 6000 mkw. zajmie rozległy metraż na drugim poziomie obiektu. Pracownia zaprojektowała też zewnętrzny taras o powierzchni 2300 mkw. Przestrzeń restauracyjna, która może pomieścić 1500 osób, nosi nazwę Spotkania i dania. Została podzielona na trzy strefy przeznaczone dla 36 różnych punktów gastronomicznych, food trucków w stylu vintage istrefy co-workingowej. – Chcieliśmy stworzyć bogatą ofertę wrażeń, od posiłku z przyjaciółmi nad przestrzenią handlową, po występ komediowy na świeżym powietrzu. Wszystko to w żywych i atrakcyjnych, ajednocześnie kontrastujących ze sobą sceneriach. Zaprojektowana strefa gastronomiczna stała się klimatycznym miejscem, do którego klienci będą chcieli przychodzić i wracać zprzyjaciółmi, a jej układ zapewni im szeroki wybór rozrywek – powiedział Robert Kamiński, dyrektor pracowni Broadway Malyan. Tworząc różne strefy w przestrzeni restauracyjnej, inspirowano się przede wszystkim warszawskimi Bielanami – dzielnicą kojarzoną z zielenią, wypoczynkiem i rozrywką, która już od XVII wieku jest popularnym miejscem pikników, festiwali i festynów, a ponadto Hutą Warszawa, ośrodkiem przemysłu stalowego od czasów powojennych. Krzysztof Mirosławski, który kierował pracami projektowymi z ramienia Broadway Malyan, stworzył atmosferę jedzenia w ogródku piwnym w otoczeniu zieleni, sztuki ulicznej i pokazów gotowania na żywo. – Chcieliśmy zaprojektować coś zupełnie świeżego, dlatego szukaliśmy inspiracji na miejscu tak, aby obiekt wpisywał się w kontekst otoczenia i tworzył przestrzeń, która byłaby autentyczna icharakterystyczna dla użytkowników – powiedział Mirosławski. W pierwszej strefie – nazwanej Karuzela – znajdują się pokryte miedzią kokony punktów gastronomicznych zawieszone nad atrium i strefą handlowo-usługową. Strefa nawiązuje do miejscowych bielańskich festynów i została zaprojektowana z myślą o rodzinach, oferując szeroki wybór popularnych restauracji. Druga przestrzeń – Dechy na Bielanach – powstała zmyślą o młodszych klientach. Ozdabiają ją neony i graffiti wykonane przez artystów z Polski i Portugalii. W tej strefie stworzono rozwiązanie nawiązujące do gier takich, jak Minecraft – przez zastosowanie wielopoziomowych prostokątów i kwadratów każdy może wybrać sobie dowolne miejsce na posiłek. W środkowej strefie znajduje się także winiarnia i dwa punkty gastronomiczne skierowane jednocześnie do wewnątrz i do części zewnętrznej, w której wydzielono ogród liczący ponad 1500 krzewów i drzew oraz zielony taras, a także plac zabaw dla dzieci. Z kolei trzecia przestrzeń – Hala Hutnik – ma bardziej industrialny charakter. Zastosowano w niej surowy beton, proste wyposażenie, stalowe okładzin. Wofercie gastronomicznej znajdą się nowoczesne smaki kuchni fusion, wegańskie potrawy i piwa rzemieślnicze.
Zdjęcie Michał Oksiński
Autorem artykułu jest:Michał Oksiński
Spotkania i dania to przestrzeń restauracyjna w Galerii Młociny, która zajmuje 6000 mkw. Na tej powierzchni architekci z pracowni Broadway Malyan zaprojektowali miejsce dla 36 punktów gastronomicznych, food trucków i strefę co-workingową.
Nowa Galeria Młociny w Warszawie będzie jednym z największych centrów handlowych w Polsce. Tym, co ją wyróżnia jest rekordowej wielkości strefa gastronomiczno-rozrywkowa. Jej zaprojektowanie EPP i Echo Investment zleciły międzynarodowej pracowni architektonicznej Broadway Malyan. Food-court o powierzchni 6000 mkw. zajmie rozległy metraż na drugim poziomie obiektu. Pracownia zaprojektowała też zewnętrzny taras o powierzchni 2300 mkw. Przestrzeń restauracyjna, która może pomieścić 1500 osób, nosi nazwę Spotkania i dania. Została podzielona na trzy strefy przeznaczone dla 36 różnych punktów gastronomicznych, food trucków w stylu vintage istrefy co-workingowej.
Strefę gastronomiczną w Galerii Młociny zaprojektowała pracownia Brodway Malyan
– Chcieliśmy stworzyć bogatą ofertę wrażeń, od posiłku z przyjaciółmi nad przestrzenią handlową, po występ komediowy na świeżym powietrzu. Wszystko to w żywych i atrakcyjnych, ajednocześnie kontrastujących ze sobą sceneriach. Zaprojektowana strefa gastronomiczna stała się klimatycznym miejscem, do którego klienci będą chcieli przychodzić i wracać zprzyjaciółmi, a jej układ zapewni im szeroki wybór rozrywek – powiedział Robert Kamiński, dyrektor pracowni Broadway Malyan.
Tworząc różne strefy w przestrzeni restauracyjnej, inspirowano się przede wszystkim warszawskimi Bielanami – dzielnicą kojarzoną z zielenią, wypoczynkiem i rozrywką, która już od XVII wieku jest popularnym miejscem pikników, festiwali i festynów, a ponadto Hutą Warszawa, ośrodkiem przemysłu stalowego od czasów powojennych.
Strefę gastronomiczną w Galerii Młociny zaprojektowała pracownia Brodway Malyan
Krzysztof Mirosławski, który kierował pracami projektowymi z ramienia Broadway Malyan, stworzył atmosferę jedzenia w ogródku piwnym w otoczeniu zieleni, sztuki ulicznej i pokazów gotowania na żywo. – Chcieliśmy zaprojektować coś zupełnie świeżego, dlatego szukaliśmy inspiracji na miejscu tak, aby obiekt wpisywał się w kontekst otoczenia i tworzył przestrzeń, która byłaby autentyczna icharakterystyczna dla użytkowników – powiedział Mirosławski.
W pierwszej strefie – nazwanej Karuzela – znajdują się pokryte miedzią kokony punktów gastronomicznych zawieszone nad atrium i strefą handlowo-usługową. Strefa nawiązuje do miejscowych bielańskich festynów i została zaprojektowana z myślą o rodzinach, oferując szeroki wybór popularnych restauracji. Druga przestrzeń – Dechy na Bielanach – powstała zmyślą o młodszych klientach. Ozdabiają ją neony i graffiti wykonane przez artystów z Polski i Portugalii. W tej strefie stworzono rozwiązanie nawiązujące do gier takich, jak Minecraft – przez zastosowanie wielopoziomowych prostokątów i kwadratów każdy może wybrać sobie dowolne miejsce na posiłek. W środkowej strefie znajduje się także winiarnia i dwa punkty gastronomiczne skierowane jednocześnie do wewnątrz i do części zewnętrznej, w której wydzielono ogród liczący ponad 1500 krzewów i drzew oraz zielony taras, a także plac zabaw dla dzieci. Z kolei trzecia przestrzeń – Hala Hutnik – ma bardziej industrialny charakter. Zastosowano w niej surowy beton, proste wyposażenie, stalowe okładzin. Wofercie gastronomicznej znajdą się nowoczesne smaki kuchni fusion, wegańskie potrawy i piwa rzemieślnicze.
Wróć do Pulsu Budownictwa
Udostępnij artykuł: