Worker
Wróć do Pulsu Budownictwa
Uniwersytet Rolniczy buduje Centrum Innowacji oraz Badań
12.07.2021

Uniwersytet Rolniczy buduje Centrum Innowacji oraz Badań

Na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego wKrakowie wmurowano akt erekcyjny pod budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej iBezpiecznej Żywności. Wykonawcą inwestycji jest Warbud. Krakowski Uniwersytet Rolniczy powiększy się o placówkę badawczą. W ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności prowadzone będą badania umożliwiające wdrożenie produktów, technologii i procedur podnoszących bezpieczeństwo i zapewniających wysoką jakość żywności. Końcowym etapem będzie zagospodarowanie odpadów. Użytkownikami Centrum będzie głównie kadra naukowa z Wydziałów: Inżynierii Produkcji i Energetyki oraz Technologii Żywności. Umowa z wykonawcą - firmą Warbud została podpisana w sierpniu 2020 r. i opiewa na kwotę ponad 37 mln zł brutto. Oficjalne rozpoczęcie budowy nastąpiło w pierwszym tygodniu lipca br. Budynek Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności będzie liczył 3100 mkw. powierzchni użytkowej, jego kubatura wyniesie 27 800 msześć. W obiekcie znajdą się m.in. linie produkcyjne (piekarsko-ciastkarska wraz zmagazynem imłynem, mięsa wraz zmagazynem, ryb, atakże do produkcji soków, napojów iwin zleżakownią imagazynem, atakże mleka zmagazynem), minibrowar ze śrutownią, magazynem ileżakownią piw, specjalistyczne pracownie (sensoryczna zprzygotowalnią, gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki, histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych, HPLC MS-MS) ilaboratoria (mikrobiologiczne, analityczne, technologii przetwarzania odpadów, fizycznych modyfikacji, suszarnicze iodzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji itłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania iznakowania surowców iproduktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych, bioreaktory) oraz pomieszczenia urządzeń modułowych. Planowany termin zakończenia realizacji całego projektu to 29 stycznia 2023 r. Projekt obejmuje zaprojektowanie i wybudowanie obiektu, a następnie wyposażenie go w niezbędny sprzęt i aparaturę. Zgodnie z umową (realizowaną w trybie „zaprojektuj i wybuduj”) zawartą z generalnym wykonawcą obiekt powinien zostać oddany do użytkowania do 31 sierpnia 2022 r.
Zdjęcie Michał Oksiński
Autorem artykułu jest:Michał Oksiński
Na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego wKrakowie wmurowano akt erekcyjny pod budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej iBezpiecznej Żywności. Wykonawcą inwestycji jest Warbud.
W Krakowie powstanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
Krakowski Uniwersytet Rolniczy powiększy się o placówkę badawczą. W ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności prowadzone będą badania umożliwiające wdrożenie produktów, technologii i procedur podnoszących bezpieczeństwo i zapewniających wysoką jakość żywności. Końcowym etapem będzie zagospodarowanie odpadów. Użytkownikami Centrum będzie głównie kadra naukowa z Wydziałów: Inżynierii Produkcji i Energetyki oraz Technologii Żywności.
Umowa z wykonawcą - firmą Warbud została podpisana w sierpniu 2020 r. i opiewa na kwotę ponad 37 mln zł brutto. Oficjalne rozpoczęcie budowy nastąpiło w pierwszym tygodniu lipca br. Budynek Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności będzie liczył 3100 mkw. powierzchni użytkowej, jego kubatura wyniesie 27 800 msześć.
W obiekcie znajdą się m.in. linie produkcyjne (piekarsko-ciastkarska wraz zmagazynem imłynem, mięsa wraz zmagazynem, ryb, atakże do produkcji soków, napojów iwin zleżakownią imagazynem, atakże mleka zmagazynem), minibrowar ze śrutownią, magazynem ileżakownią piw, specjalistyczne pracownie (sensoryczna zprzygotowalnią, gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki, histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych, HPLC MS-MS) ilaboratoria (mikrobiologiczne, analityczne, technologii przetwarzania odpadów, fizycznych modyfikacji, suszarnicze iodzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji itłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania iznakowania surowców iproduktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych, bioreaktory) oraz pomieszczenia urządzeń modułowych.
Planowany termin zakończenia realizacji całego projektu to 29 stycznia 2023 r. Projekt obejmuje zaprojektowanie i wybudowanie obiektu, a następnie wyposażenie go w niezbędny sprzęt i aparaturę. Zgodnie z umową (realizowaną w trybie „zaprojektuj i wybuduj”) zawartą z generalnym wykonawcą obiekt powinien zostać oddany do użytkowania do 31 sierpnia 2022 r.
Wróć do Pulsu Budownictwa
Udostępnij artykuł: