Worker
Wróć do Pulsu Budownictwa
Tak zmieni się warszawska Arkadia
02.02.2017

Tak zmieni się warszawska Arkadia

We wrześniu zakończy się przebudowa centrum handlowego Arkadia w Warszawie. Obiekt Unibail-Rodamco zyska większą strefę restauracyjną, nową część fasady i zmienioną przestrzeń publiczną na zewnątrz. Wartość całej inwestycji to około 60 mln złotych. Koncepcja nowej strefy restauracyjnej powstała w pracowni Saguez & Partners, lokalnie za projekt odpowiada pracownia SUD Architekci. Generalny wykonawca to RD bud. Obecnie na budowie w ciągu dnia pracuje ok. 100 osób, natomiast w nocy – ponieważ prace toczą się nieprzerwanie – nawet 60 osób. W wyniku prac obiekt zyska 2 tys. mkw., a rozbudowa obejmie łącznie 9 tys. mkw. W nowej strefie gastronomicznej znajdzie się osiem restauracji oraz cztery tzw. wyspy restauracyjne. Powiększona trzy lata temu strefa food court pozostanie w niezmienionej postaci. Nowa strefa gastronomiczna – nazwana przez inwestora Dining Plaza - obejmie całe lewe skrzydło Arkadii i znajdzie się na pierwszym piętrze. Największą powierzchnię (1118 mkw.) zajmie dwupoziomowy lokal z tarasem – Azia by Hana Sushi. Wśród nowych najemców znajdą się również m.in.: restauracja Zielona z kuchnią wegetariańską i wegańską, Starbucks, naleśnikarnia Lalka, libańska Fenicja oraz Pizza Hut w nowym koncepcie. Cafe Vincent będzie działać w formie wyspy gastronomicznej. – Dining Plaza w Arkadii nie będzie jedynym tego typu konceptem w centrach zarządzanych przez Unibail-Rodamco w Polsce, podobnej miary projekt przygotowywany jest dla Wroclavii, którą będziemy otwierać w stolicy Dolnego Śląska już jesienią tego roku – mówi Jakub Skwarło, Director of Operations Unibail-Rodamco. Cała dwupoziomowa elewacja strefy Dining Plaza będzie przeszklona, a z tarasu będzie można obserwować skwer przed Arkadią. Nad całą strefą zostaną zbudowane trzy nowe świetliki, które wprowadzą do wnętrza więcej naturalnego światła, zaś latem nie będą przepuszczać ciepła. Największy z nich będzie liczył ok. 300 mkw. Zmiany dotyczą również systemu komunikacyjnego wewnątrz obiektu. Ruchome schody prowadzące z parteru zostaną przesunięte do środka strefy gastronomicznej, natomiast sięgająca podziemnej kondygnacji winda znajdzie się w bliżej frontowej części. Spójny wizualnie projekt przewiduje użycie naturalnych materiałów – dużo drewna i zieleni, miedzi, poza tym czarnego i białego szkła. Wewnątrz obiektu znajdą się drewniane i ceramiczne posadzki w czterech kolorach. Zmieni się frontowa część fasady – na stalowej konstrukcji zostanie zamontowane czarne szkło, pojawią się markizy, natomiast logotypy najemców będą przeniesione na boczną ścianę galerii handlowej i zostaną utrzymane w monochromatycznej stylistyce. Po elewacji piąć się będzie roślinność. Na zewnątrz Arkadii powstanie bezpłatny plac zabaw, zwiększy się liczba ławek, fontanna na dziecińcu zostanie wymieniona na nowocześniejszą, powstaną strefy zieleni, a dostęp do centrum z przystanków czy postojów taksówek będzie ułatwiony.
Zdjęcie Michał Oksiński
Autorem artykułu jest:Michał Oksiński
We wrześniu zakończy się przebudowa centrum handlowego Arkadia w Warszawie. Obiekt Unibail-Rodamco zyska większą strefę restauracyjną, nową część fasady i zmienioną przestrzeń publiczną na zewnątrz.
Wartość całej inwestycji to około 60 mln złotych. Koncepcja nowej strefy restauracyjnej powstała w pracowni Saguez & Partners, lokalnie za projekt odpowiada pracownia SUD Architekci. Generalny wykonawca to RD bud. Obecnie na budowie w ciągu dnia pracuje ok. 100 osób, natomiast w nocy – ponieważ prace toczą się nieprzerwanie – nawet 60 osób. W wyniku prac obiekt zyska 2 tys. mkw., a rozbudowa obejmie łącznie 9 tys. mkw. W nowej strefie gastronomicznej znajdzie się osiem restauracji oraz cztery tzw. wyspy restauracyjne. Powiększona trzy lata temu strefa food court pozostanie w niezmienionej postaci.
W Arkadii pojawi się nowa część elewacji z metalu i czarnego szkła, wiz. Unibail-Rodamco.
Nowa strefa gastronomiczna – nazwana przez inwestora Dining Plaza - obejmie całe lewe skrzydło Arkadii i znajdzie się na pierwszym piętrze. Największą powierzchnię (1118 mkw.) zajmie dwupoziomowy lokal z tarasem – Azia by Hana Sushi. Wśród nowych najemców znajdą się również m.in.: restauracja Zielona z kuchnią wegetariańską i wegańską, Starbucks, naleśnikarnia Lalka, libańska Fenicja oraz Pizza Hut w nowym koncepcie. Cafe Vincent będzie działać w formie wyspy gastronomicznej.
– Dining Plaza w Arkadii nie będzie jedynym tego typu konceptem w centrach zarządzanych przez Unibail-Rodamco w Polsce, podobnej miary projekt przygotowywany jest dla Wroclavii, którą będziemy otwierać w stolicy Dolnego Śląska już jesienią tego roku – mówi Jakub Skwarło, Director of Operations Unibail-Rodamco.
Cała dwupoziomowa elewacja strefy Dining Plaza będzie przeszklona, a z tarasu będzie można obserwować skwer przed Arkadią. Nad całą strefą zostaną zbudowane trzy nowe świetliki, które wprowadzą do wnętrza więcej naturalnego światła, zaś latem nie będą przepuszczać ciepła. Największy z nich będzie liczył ok. 300 mkw. Zmiany dotyczą również systemu komunikacyjnego wewnątrz obiektu. Ruchome schody prowadzące z parteru zostaną przesunięte do środka strefy gastronomicznej, natomiast sięgająca podziemnej kondygnacji winda znajdzie się w bliżej frontowej części.
Spójny wizualnie projekt przewiduje użycie naturalnych materiałów – dużo drewna i zieleni, miedzi, poza tym czarnego i białego szkła. Wewnątrz obiektu znajdą się drewniane i ceramiczne posadzki w czterech kolorach. Zmieni się frontowa część fasady – na stalowej konstrukcji zostanie zamontowane czarne szkło, pojawią się markizy, natomiast logotypy najemców będą przeniesione na boczną ścianę galerii handlowej i zostaną utrzymane w monochromatycznej stylistyce. Po elewacji piąć się będzie roślinność.
Na zewnątrz Arkadii powstanie bezpłatny plac zabaw, zwiększy się liczba ławek, fontanna na dziecińcu zostanie wymieniona na nowocześniejszą, powstaną strefy zieleni, a dostęp do centrum z przystanków czy postojów taksówek będzie ułatwiony.
Wróć do Pulsu Budownictwa
Udostępnij artykuł: